kennel meitas

flatcoated retriever & cocker spaniel av jakttyp

 

 

Cocker spaniel

 

Tilda

Den 25 januari 2002 fällde jag den fösta fasanen för Tilda. Jag och en kamrat jagade av en gräsmark, där Tilda stötte först en fasanhöna som jag fällde och sedan en tupp som min kamrat sköt. Som jakthund är jag mycket nöjd med henne. Under jaktsäsongerna som följt har det fälldes det en hel del fasaner och rapphöns för henne. Hon har visat sig vara en mkt duktig viltfinnare både under fältsök och apportsök.

 

Hon är ögonlyst ua. Vi röntgade henne lite tidigt första gången då hennes höfter enligt Audell var lite slappa och därmed fick hon C på dem. Det nya avläsningssystemet är inte så bra på småbenta hundar. Jaktcockrarna har gått från 4% till 29% hd-belastade hundar i och med att det nya avläsningssystemet togs i bruk. Nåja, vi röntgade om henne när hon vuxit färdigt och då fick hon B på båda höfterna.
  
På sin första start på fältprov blev hon bästa unghund med 1:a pris och HP. Det gjorde att jag valde att fortsättningsvis starta henne i öppenklass trots att hon bara var unghund. I ökl startade Tilda 3 ggr med två 2:or och en 1:a. Hösten 2003 fick hon två 3:e pris i elitklassen och året efter fick hon sin första 1:a på skogsprov utanför Ö-vik där hon fann två orrkullar. 2005 tog hon sina två övriga 1:a pris i ekl och blev då SJ(j)Ch. 

 

 

Tilda är faktisk också utställd. Vi valde att ställa henne i Hasslarp den 8/6-03 för Anders Cederström som är en kunnig fågelhundsman och jägare. Mitt hopp var att han skulle ge henne en rättvis chans att bli bedömd och inte bara utskickad med en nolla. Ett Stort Tack till honom som inte bara gav henne bedömning utan också genom öppen kritik inför publiken motiverade vad han tyckte. Han gav henne ett 3:e pris kvalitetsmässigt. Kritik: God typ och helhetsintryck, av medelstorlek. Könspräglad med ett vackert huvud. Torr hals. Något lång i rygg, samt grund bröstkorg. Utmärkta rörelser.

 

I Tildas första kull sparade vi en svart tik som vi döpte till Meitas Nikki Lillskata (e Hansaborgens Garm, född -04)  Hon fick en 1:a och en 2:a i ukl på fältprov under sin första provsäsong. Säsongerna därefter har det blivit några starter i ökl med 2:a pris som bästa resultat. Under senaste årens jaktsäsonger har Nikki utvecklats som jakthund och nu är hon en fröjd att jaga över. I Nikkis kull med George of Dachhill fick den lilla runda humlan Hedvig stanna här hos oss.

Tilda i gul väst och Hedvig närmast i orange väst. I väntan på nästa släpp i brännnässlorna där både fasaner harar och rapphöns gömmer sig.

 

till minne av Tilda

SJ(j)Ch Sköna-Tilda vår cocker spaniel e Maesydderwen Swift u Smedmästarns Tova, född -01. Vid sin första start på fältprov i unghundsklassen fick hon ett 1:a pris med HP. Dessutom blev hon bästa unghund och vann Sussis-Vp. 2004 fick hon sin första 1:a på skogsprov utanför Ö-vik där hon fann två orrkullar. 2005 blev Tilda champion efter två starter med var sin 1:a i ekl. Därmed avslutades hennes jaktprovskarriär, så därefter jagade vi bara över henne. Som den fantastiska viltfinnare hon var. Nu jagar hon vidare i de sälla jaktmarkerna sedan 2013.

 

 

 

en jaktcocker sover  inte den ligger bara på laddning

 

 

Tilda och hennes bröder Trigger och Toby

 

 

Hedvig provvinnare i ökl 

 

Matdags