kennel meitas

flatcoated retriever & cocker spaniel av jakttyp

 

 

Plott Hound

 

Lotta

 

Lotta är vår Plott Hound. Som de flesta plotthundar i Sverige är hon registrerad i UKC med namnet Barking Hill's Sunflower. Hennes föräldrar är importerade från USA och heter Barking Hill's Sammy och Barking Hills Chicks. Hösten 2009 sköts den första björnen för hennes far. Hennes mor används företrädesvis som vildsvinshund liksom plottan Lotta skall bli.

 

 

Vi har på börjat hennes vägledning till vildsvinshund på så vis att hon fått leka mkt med vildsvinsklövar. Första gången vid 9 veckor visade hon genast att klöven var mkt viktig och hon blev som ett litet monster. Så jag fick ju genast tala om för henne att sådant kul fick hon minsann dela med sin matte om hon ville fortsätta leka med den eller spåra den. Hon fattade snabbt och numera är det inget problem varken vid klövar eller hela döda grisar som hon fått lukta på när jaktlyckan infunnit sig för oss (7 mån). Hon dödskäller gärna och hennes skall är härligt. Skall bli kul att följa hennes utveckling.

 

Lotta (8-10 mån) har fått träffa vildsvin i hägn några ggr, dock med ett staket emellan. Hon skäller som bara den om de rör på sig, men om de står still och äter tar hon något steg tillbaka och skäller lite lugnare. Jag har provat att kalla in henne under dessa tillfällen och det har gått jättebra.

 

Jag blir mer och mer nöjd med hennes lydnad och idag (10 mån) lyckades jag stoppa henne när en hare dök upp under vår em promenad. Hon var lös en bit före mig när haren gick upp och hon stannade när jag ropade att det var fy. Det känndes helt underbart när hon därefter kom in till mig på inkallningssignalen.  

 

Så har Lotta och jag startat för första gången på ett viltspårprov (100508). Det var på Ö Sallerups jakt och viltfårdsförenings klubbmästerskap i anlagsklassen. Domaren blev mkt imponerad över hennes och mitt arbete. Starten gick bra, så och första sträckan. Hon ringade effektivt i de tre första vinklarna. Vid bloduppehållet på 4e sträckan fick vi en viltstörning som lurade av henne från spåret. Hon började "väcka" så jag kommenderade henne att sätta sig ner och så förklarade jag för henne att detta var FYYY. Hon fick sitta någon minut och därefter så manade jag henne att fortsätta spåra. Hon hittade tillbaka till spåret och spårade rakt på grisklöven. Vi blev godkända och 2:a plaserade med stjärna i protokollet. Så nu planerar vi för en oficiell start.

 

Myrra vann ökl! Vilken spårhelg!

 

Den 26/5 2010 mentaltestades Lotta på Öster Malmas mentaltest bana. Barbro Börjesson var mentaltesatdomare tillsammans med PO Eriksson och Håkan Skjöld. Oj vad mkt hund det var i "förpackningen".

 

Den 21/6 2010 var jag och Lotta i Skånes djurpark på besök hos björnarna, 10 förväntansfulla hundägare med 16 hundar sammlades tidigt på morgonen innan parken öppnade. Lotta var ensam plott, de andra var jämtar, gråhundar, en laika och en koppov. Lotta fick nr 14 så vi fick vänta länge innan det var vår tur att gå fram till buren där björnen var. En del hundar tyckte det var jättekul att skälla på den ca 300kg stora björnhannen. Men en del ville inte alls, ca hälften blev bedömda som utvecklingsbara jakthundar på björn. Hur gick det för Lotta? Jo då hon frontade björnen och skallade för fullt. När björnen rörde sig jobbade hon på jättebra och försökte få stopp på den genom att försöka genskjuta den. Jag kunde stå hela spårlinan längd ifrån henne under hela testet och när vår tid var över kunde jag kalla henne ifrån björnen. Lotta blev förstås godkänd och fick högsta betyg i alla bedömda delar av domaren. Några dagar efter testet så ringde domaren upp Lottas uppfödare och berättade att han tyckte att Lotta var en av de bästa hundarna han sett under de fem år han haft tester i skånes djurpark.

 

 

 

1 juli 2010 blev dagen då Lotta gjorde sitt första lyckade eftersök på gris. Jag hade bjudit några gäster på vildsvinsvak och en av dessa fick chansen att fälla sin första gris. Trotts ett mkt välriktat skott försvann grisen in en bra bit i tätningen bakom kornåkern. Lotta och jag fick möjlighet att knappt en timme efter skottet söka upp skottplatsen. Hon markerade denna mkt bra och vi kunde konstatera att griskultingen nog skulle ligga död, en hel del ljust blod fanns där Lotta markerade. Så fick hon möjlighet att spåra, hon tog tag i spåret fint och spårade lungt fram till några meter innan den döda grisen. Där stannade hon till och morrade dovt! Så gick hon fram när jag gav henne beröm och började dödskälla. En perfekt första utmaning till den blivande eftersökshunden.

 

Så har Lotta hittat ännu en gris denna gång åt matte. Jag satt och vakade i Majsfälltskanten då ett vildsvin visade sig i skjutgatan bonden slagit åt oss. Jag sköt och grisen försvann med en väldans fart rätt in i majsen. Pust, eftersök i majs är ju inte någon hitt. Men Lotta tog snabbt an spåret och hittade gyltan efter ca 60 m spårning. Skottet satt där det skulle men grisar springer ju nästan alltid en bit efter skotten. Himla tur man har en utbildad spår hund på gris.

 

Lotta har för första gången jagat gris 2010.10.02. Ingen gris skjuten men hon hade kontakt med gris vid två tillfällen i Majsfältet och bägge gångerna smet grisarna ut över grannens mark, ankompanjerad av hennes härliga skall. Han gillar inte grisar men jaga på hans mark får vi inte. Bönder är underliga figurer! Nåja, hon drev en räv i pass som blev skjuten. Den hittade hon efter ett kort eftersök, så jag fick möjlighet att gå upp på ståndet och avliva den till Lottas glädje. Just nu titulerars hon rävstövare, vi får väl se när första grisen faller!

 

Så är premiären på viltspårprov överstånden 2010-11-18. Domaren Håkan Samevik tog emot oss på sina marker och dömde henne på ett anlagsprov. Kvällen innan provet hade det varit en viltolycka med ett vildsvin precis i kanten på provområdet, men Lotta stördes inte alls av några andra dofter. Det var bara det anvisade spåret som gällde. Hon spårade klockrent till sig ett godkänt resultat. Kul!

 

2011!

Nu är Lotta godkänd på vildsvinstest i hägn. Den 5/7 2011 var vi i Bodahägnet som ännu så länge är det enda hägnet som är godkänt att testa i. Lotta fick verkligen visa vad hon gick för i det 5 ha stora hägnet med två 18 månaers galtar. Där den ena av de två var en mkt varsk herre. Där gick det inte att klampa fram i marken när jag skulle gå fram och stötta henne på stånden. Ett felsteg på en kvist och han gick loss direkt med Lotta efter. Vi båda var helt slut efter nästan en timme i hägnet.

 

Nära skjuter ingen Hare heter det ju! Men ibland kan nära vara ganska bra! Den 11/7 2011 var vi i Junsele på Löshundstest på Björn. Enligt domarna Bertil Johansson och Markus Larsson är Lotta den näst bästa plott som testats i hägnet. Lotta fick 34 päng och godkänd som eftersökshund blir man vid 40-50p. Så här långt i år har 127 hundar testats och 4 är godkända. Hundar kring och över 30p bedöms som mkt utvecklingsbara och kommer med stor sannolikhet prestera i björnskogen. Vi två Lotta och jag har efter testet blivit inbjudna till årets björnjakt. Superkul.

 

2012!

I början av nov var vi inbjudna till min kusin i Östergötaland att jaga en vecka. Första dagens andra såt fick Lotta chansen och efter att gått ut med ett djur återkom hon och hittade en skaplig galt som vi jobbade med nästan en timme. Vid tre tillfällen såg jag skymten av honom på tio tals meter, flera ggr nära, men jag fick aldrig möjlighet att avsluta. Det kändes som vi jagade honom i hans vardagsrum. Han hade koll på exakt var han hade sina bästa tättingar och surstråk. Men med en så envis skånsk kärring efter sig så lämnade han till slut såten. Förbi en passkytt som plaserat sig där grisen gick ut förra jakten och det var förståss fel val. Nu gick galten där han passat förra jakten. Lång näsa till oss! 
Väl hemma igen har vi fått förtroendet att hjälpa till på en stor godsjakt, plottan och jag! Den 16/11-12 fälldes tre grisar på drev för henne och hon jagade i samma såt som matte under hela dagen. Hon fick göra två kortare dösök där hon snabbt hittade grisarna och döskällde på dem. Vi blev därefter även inbjudna på nästa storjakt till mattes stora lycka.

 

Tack till Lone och Crister Kennel Barking Hill's som fött upp denna härliga jakthund!

 

Nordiska plotthundsklubben är den rasklubb som arbetar för rasens väl och ve i Sverige.

 

 

 

 

 

 

Plotthound alwase on the track

 

 

Barking Hill,s

 

 

 

 

 

Mys

 

 

Natti Natti

 

 

Nahili & Lotta

 

 

Klara

Färdiga

 

 

GÅ!!